Buğday, arpa, yulaf ve çavdarda bulunan Gluten adlı proteinin ince bağırsakta emilememesi sonucu meydana gelen hasara Çölyak hastalığı denmektedir. Yani glutene karşı bağışıklık sisteminin verdiği aşırı ve anlamsız tepki, gluten içeren besinleri düşman olarak görüp bu gıdaların vücuda girmemesi için savaşması sonucu kronikleşen alerji ve hassasiyettir.
ÇÖLYAKLI ÇOCUKLARIMIZ
Çölyaklı ama yaşıtları gibi sağlıklı bir çocuk. Okula gidiyor, yürüyor, koşuyor, yüzüyor... Fakat arkadaşlarından farklı bir yanı var. O ekmek, simit, çörek, poğaça, kek, hamburger, lahmacun, pide gibi GLUTEN içeren gıdaları yiyemiyor.
Yediğimiz her yiyecek yemek borusundan mideye, mideden ince bağırsağa, oradanda kalın bağırsağa gider. Midede hazmedildikten sonra ince bağırsakta gerekli olan bütün besin kaynakları kana karışır.
Gerekli olan besin kaynakları ince bağırsaktaki villus çıkıntıları sayesinde emilir. Bu villuslar olmadan vücut hiçbir besin maddesini ememez.
Gluten içeren gıdaları tüketirsek bu Villusler tahrip olur ve yediğimiz hiçbir besin kanımıza karışamaz, büyümemiz yavaşlar, tüm hastalıklara karşı güçsüzleşiriz.
Gıdalarımızın Glutensiz olması bizim için hayati önem taşıyor. Bu konuda yaşamımız boyunca dikkatli olmalı, gıda ambalajlarını iyi okumalı Glutensiz işareti ve "Gluten İçermez" yazısını aramalıyız.
#Çölyak Hayatınıza Engel Değildir!
Çölyak hastalığı ile ilgili etkinlik hazırlayan öğretmenlerimize emeklerinden dolayı teşekkür ederiz.